Heisanharju

Etusivu / Portfolio / Heisanharju

Heisanharjun luonnonsuojelu- ja virkistysalue

Heisanharjun luonnonsuojelu -ja virkistysalue muodostavat upean retkeilykohteen. Kapeita vesistöjä puhkovat harjut ja lammet luovat Heisanharjun omaleimaisuuden. Alueella on huollettu ulkoilupolku sekä monipuoliset palvelurakenteet.

Heisanharjua kutsutaan sen harjumaisemien vuoksi Kymenlaakson Punkaharjuksi. Alue on tunnettu jääkauden muokkaamista pitkittäisistä harjuistaan ja pienistä järvistään niiden välissä, jotka muodostavat upean luonto- ja retkeilykohteen.

Heisanharjun ulkoilualue käsittää Kelesjärven, Ison Luotojärven, Heisanjärven ja Vähä Luotojärven sekä näiden välistä kohoavat pitkittäisharjut.

Alue sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa, Jaalan kirkonkylältä 22 km Mäntyharjun suuntaan. Kouvolan keskustasta matkaa kertyy n. 40 km.

Monipuolinen taukopaikka

Ison Luotojärven ja Kelesjärven välisellä kapealla kannaksella on huollettu virkistysalue, jossa on varauskota sekä avoin kota tulisijoineen, pöytäryhmä, kaivo, kompostoiva wc, puuliiteri ja uimalaituri.

Varauskodassa voi yöpyä talvellakin, kunhan vain muistaa ottaa ylimääräistä lämmintä päälle.

Heisanharjulla tulen saa tehdä vain kodissa oleviin tulisijoihin. Alue on myös roskattoman retkeilyn alue
Alue toimii periaatteilla: Minkä jaksat tuoda, sen jaksat myös viedä pois. Näin toimien alue pysyy siistinä myös seuraaville retkeilijöille. Noudata paikalla olevia ohjeita!

Alueella on lähettävä kameravalvonta.

Leiripaikan varustus

Leiripaikalla on mukavat varusteet kaikkien retkeilijöiden käytettävissä.

Siellä on iso kota, johon mahtuu hyvin moni retkeilijä. Kodassa on tulisija, jonka nuotio antaa kivasti valoa ja tunnelmaa hämärään kotaan. Tämän lisäksi paikalla on myös pienempi varattavissa oleva kota. Sen saa käyttöön päiväksi ja/tai yön yli.

Kotien lisäksi alueella on kaivo, laituri. puuvaja ja kaksi kuivakäymälää.

Puut toimitetaan vajaan rankoina rankoina, joten varaudu sahaushommiin. Siellä on sahaamiseen ja halkomisen välineet paikalla.

Luontopolku

Järvien ympäri ja harjuja pitkin kulkevaa ulkoilupolkua on yhteensä 3,5 km.
Poluilla samoillen kävijät voivat tutustua alueen monipuoliseen eläimistöön ja kasvillisuuteen. Poluilla on myös lasten helppo kävellä.
Heisanharju on geologisesti ja kasvitieteellisesti merkittävä harjualue. Sen lintulajistoon kuuluvat harjumänniköiden ja kirkkaiden erämaajärvien tyyppilajit. Alueella liikkuessa voi yrittää tunnistaa ainakin kuikan, palokärjen, korpin, joutsenen, teeren tai metson ääntelyjä.
Keväällä teerien ja metsojen soidinmenot ovat komeaa kuunneltavaa. Keväällä alueelle kannattaa tulla myös korvasienten sadon aikaan. Talvella voi lumesta tunnistaa monen metsäneläimen jäljet, jäniksestä hirveen.

Mitä Heisanharjun luonnonsuojelualueella saa tehdä?

Sallittua

Keskeinen osa aluetta on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettua, joten muistathan liikkua ja käyttäytyä luonnossa sen mukaan.
Jokamiesoikeuden mukaan alueella on sallittua retkeily, marjastus ja sienestys.

Kalastus on sallittua kalastuslain määräämin puittein.
Heisanharjun alueella on voimassa normaalit kalastuslait. Onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja kaikille. Viehekalastukseen tarvitset mahdollisesti kalastonhoitomaksun. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen.

Kalastonhoitomaksun voit suorittaa kätevästi netissä: https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html

Kiellettyä

Nuotion/avotulen teko on kaikissa olosuhteissa kielletty maastossa ja kotien ulkopuolella. Huomaathan, että avotuleksi luetaan myös kertakäyttögrillit sekä ns. risukeittimet.

Luonnonsuojelualueella on kiellettyä myös kasvavien puiden vahingoittaminen. Joten älä ota tuohta tai makkaratikkuja elävästä puusta tai pensaasta.

Miten tänne pääsee?

Heisanharjun alueelle pääsee Kouvolassa Jaala-Mäntyharjun tieltä  (numero 4164) Viitasentietä pitkin. Mäntyharjuntieltä (Google: Mäntyharjuntie 2324 Kouvola) on viitoitus Heisanharjulle. Matkaa Mäntyharjun tieltä pysäköintipaikalle on n. 3,5 km.

Talvikaudella tie aurataan parkkipaikalle saakka. Mutta syrjäisen paikan takia varaudu aurauksen viiveeseen lumisateen aikana tai sen jälkeen.

Google ohjaa perille nimellä: Heisanharjun luonnonsuojelu- ja virkistysalue, tai osoitteella: Viitasentie 375 Kouvola

Heisanharjun varauskota päiväksi tai illaksi ja yöksi

Varauskodan voi nyt varata joko päiväajaksi klo 10 - 16 tai illaksi ja yöksi klo 17:stä klo 9:ään seuraavana päivänä.

Oheisten linkkien kautta pääset katsomaan tarkemmin.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.